Enter your keyword

Panduan Adsense


“Ketahui Bagaimana Saya dan Ramai Blogger Di Malaysia Buat Duit USD Dengan Google Adsense Walaupun Anda BUKAN Seorang Penulis atau Pakar IT”
Adsense merupakan salah satu cara untuk menjana pendapatan daripada blog. Kualiti iklan yang dipaparkan daripada adsense sangat berkualiti dan simple. Cara menjana wang ini sangat mudah jika dilakukan dengan betul. Apa yang anda perlu lakukan hanyalah mempunyai sebuah blog dan sedikit pengetahuan dalam menginstall widget.

Iklan daripada adsese akan dipaparkan kepada semua pembaca blog anda. Apabila mereka menekan iklan tersebut maka anda akan mendapat sejumlah wang. Jumlah wang yang diberikan adalah didalam matawang USD . Setiap iklan mempunyai nilai yang berbeza, ada yang berharga hmpi 50 usd untuk satu klik. Namun, iklan sebegitu selalunya hanya muncul di dalam blog yang mempunyai isi di dalam bahasa inggeris dan mempunyai jumlah pembaca yang sangat ramai.

Apa yang perlu kita lakukan untuk memaksimumkan pendapatan daripada blog?

Tidak banyak yang kita perlu lakukan, cukuplah sekadar menulis 1 post berkualiti setiap hari dan memastikan jumlah pembaca kekal sahaja. Namun, pendapatan blog kita juga bergantung kepada tiga faktor ini :
 1. Niche blog 
 2. Jumlah Pembaca (Trafik)
 3. Negara Pembaca

Pembayaran duit

Apabila sudah cukup USD100 terkumpul di dalam akaun. Ia akan dibayar terus ke akaun bank anda di Malaysia. Anda juga boleh pilih untuk menerima bayaran menerusi Cek dan juga Western Union. Anda boleh pilih kaedah apa yang paling mudah untuk anda.
Pembayaran akan dilakukan pada 21hb oleh Google dan anda akan menerima bayaran pada 23hb setiap bulan terus ke akaun anda jika memilih untuk pembayaran wired transfer.


Pemilihan Niche
c   Topik atau niche blog merupakan perkara yang paling penting untuk sesuatu blog. Untuk mencari niche blog, google keyword tools merupakan alat terbaik untuk digunakan. Pencarian niche perlulah dilakukan dengan teliti kerana setiap niche mempunyai daya saingan yang tertentu daripada blog/laman web yang lain 
      
      Untuk menjana pendapatan pasif daripada blog, penggunaan kata kunci yang lebih spesifik haruslah digunakan.
                

Contohnya:
Niche : Cara Mengurangkan berat


Kata kunci mikro yang sesuai ialah:


·        Cara Mengurangkan lemak di bahagian perut
·        Cara mengurangkan lemak pipi

Content Writting
Anda sudah mendapatkan niche blog, maka sekarang anda boleh menulis.  Katakan niche blog saya tadi ialah 
cara mengurangkan lemak di bahagian perut

Ramai penulis akan terus menulis tentang cara mengurangkan lemak perut. Cara ini salah. 
Anda perlu memulakan content anda dengan pengenalan. Contohnya, apa itu lemak, jenis makanan yang mengandungi kandungan lemak yang tinggi, faktor yang menyebabkan lemak berkumpul di bahagian perut. Kemudia barulah mulakan content cara megurangkan lemak di bahagian perut

Cara Terbaik Mempelajari Adsense
Untuk mempelajari adsense, cara terbaik adalah dengan membaca, terdapat banyak laman blog di luar sana menawarkan tips cara memaksimumkan pendapatan adsense, Namun sudah ada blogger dari Malaysia yang mengeluarkan sebuah e-book berjudul Panduan Raja Adsense Revive. Saya sendiri telah membeli buku tersebut, dan dengan mengaplikasikan ilmu yang diperoleh daripada buku tersebut maka terhasilah harimaukacak.com. Pada awalnya saya tidak menyangka akan mendapat akaun adsense secepat ini, hanya kurang daripada seminggu, akaun adsense saya telah diaktifkan. 

Adsense untuk Pemula


Dalam Modul Panduan Raja Adsense Revive, anda akan menerima 10 modul yang saya pecahkan agar memudahkan anda membangunkan blog anda. Ia saya susun mengikut step-step yang perlu anda lalui untuk memaksimakan peluang untuk anda mendapat duit daripada Google Adsense ini.
 1. PengenalanIa pengenalan untuk Modul Panduan Raja Adsense ini. Ia adalah untuk persediaan mental dan fizikal untuk menghadapi cabaran dalam menulis blog bagi program Google Adsense ini. Ramai yang gagal bertahan disebabkan pelbagai isu. Ia akan dikupas di dalam modul ini.
 2. Pemilihan Niche atau TopikLangkah pertama ialah memilih niche atau topik yang terbaik untuk anda buat untuk pasaran Malaysia. Saya juga mengupas beberapa blog yang berjaya yang boleh dijadikan rujukan dalam pembangunan blog anda sendiri.
 3. Pembangunan BlogSeterusnya ialah pembangunan blog samada mengunakan blogger atau wordpress. Dalam modul ini, banyak menyentuh tentang pengunaan wordpress yang dihos sendiri. Tools dan plugin yang digunakan untuk membantu pengurusan blog anda.
 4. Penulisan ArtikelArtikel memainkan peranan yang sangat penting bagi sesebuah blog agar bertahan lama di enjin carian. Ia perlu dirancang dan ditulis dengan cara tertentu. Ia perlukan latihan yang lama untuk aktiviti penulisan ini.
 5. Search Engine OptimizationIa adalah rahsia bagaimana blogger berjaya mendapat ranking yang terbaik di enjin carian. Ia cara bagaimana untuk artikel mereka tampil pada kedudukan pertama apabila di cari oleh pengguna internet. Terdapat 2 cara SEO iaitu Onpage SEO dan juga Offpage SEO akan dibincangkan dalam modul ini.
 6. Teknik Pemasaran PantasDalam modul ini, saya menunjukkan bagaimana untuk mendapatkan traffik dengan pantas. Sebagus mana sesebuah blog tidak berguna jika tiada pelawat. Sebab itu, modul ini dibuat agar anda boleh mengajak pelawat ke blog anda.
 7. Mendapatkan Akaun Google AdsenseAkaun Google Adsense sangat sukar untuk diperolehi. Namun, dalam modul ini saya berikan 3 cara untuk mendapatkan akaun Google Adsense Penuh. Terdapat 2 jenis akaun Google Adsense iaitu Penuh dan juga Hosted.
 8. Blog MonetizationSelain daripada Google Adsense, anda akan tunjukkan cara lain untuk anda menambah pendapatan blog anda. Pendapatan ini penting untuk membolehkan anda menampung kos-kos yang bakal ditanggung dalam pembangunan blog anda.
 9.  Akaun Adsense HostedSelain akaun penuh, anda juga boleh memiliki akaun Hosted Adsense iaitu menerusi Blogger dan Youtube. Saya tunjukkan langkah demi langkah untuk mendapatkan akaun Hosted Youtube dan bagaimana untuk anda upgrade kepada akaun Google Adsense Penuh dengan akaun Hosted ini.
 10. Isu Penting dan TipsSebagai penutup modul Panduan Raja Adsense, ia akan membincangkan pantang larang yang seringkali terlupa sehingga menyebabkan kehilangan akaun Google Adsense mereka.

Berapakah Harganya?

Ia adalah harga yang mampu dimilik oleh semua orang untuk belajar bagaimana blogger memperoleh pendapatan lumayan daripada program ini. Hanya:

RM100

RM80 Sahaja

KLIK SINI UNTUK MENDAPATKANNYA

2 comments:

 1. susah jugak nk dpt org klik adsense kita ..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Susah jugak, lumrah buat blog. Hahahaha

   Delete

Popular

Follow by Email

Random